20. april 2022 · Reacties uitgeschakeld voor Veiligheid op de werkvloer · Categories: blog

Veiligheidskleding is belangrijk op de werkplek omdat het gebruikers beschermt tegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk. Dapro safety werkkleding kopen verkleint de kans op letsel, ziekte en juridische problemen, en zorgt voor een veilige, gelukkige werkomgeving voor iedereen. Het belang van veiligheidskleding kan niet genoeg benadrukt worden. Het gebruik van de juiste werkkleding wordt al lange tijd beweerd als een van de beste manieren om de veiligheid en bescherming op de werkplek te bevorderen. Ondanks dergelijke beweringen zijn er echter nog steeds veel bedrijven en individuen die het belang ervan onderschatten. Sommigen beschouwen het als noodzakelijke investeringen, terwijl anderen het te tijdrovend en te vermoeiend vinden om er zeker van te zijn dat ze van top tot teen de nodige bescherming dragen.

Waarom je veiligheidskleding moet dragen

Aangezien de meeste industrieën tegenwoordig een sterke focus hebben op gezondheid en veiligheid, vervult u uw plicht als werkgever als u klaar bent voor het werk en zorgt u ervoor dat uw personeel beschermd en vrij van letsel blijft. Meestal beschermen de kledingstukken kwetsbare plekken, zoals helmen voor het hoofd en stevige laarzen voor de voeten. Ze beschermen ook functies zoals zicht en gehoor, en ook de mond en neus om het inademen van gevaarlijke stoffen te voorkomen.

 

Over het algemeen is de juiste kleding belangrijk omdat het de veiligheid van de medewerkers bevordert en de risico’s die zich voordoen verkleint. Hoewel er administratieve en technische controles kunnen zijn die bedoeld zijn om de risico’s te verminderen, kunnen ze onvoldoende blijken te zijn. Daarom is het van cruciaal belang om het voorgeschreven uniform te dragen.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van veiligheidskleding?

 

Specialistische stoffen – zoals ademende, vlamvertragende stoffen, of stoffen die sterk zijn maar de bewegingsvrijheid van medewerkers niet beperken. Hierom is het van belang om vlamvertragende kleding kopen.

 

Laarzen – belangrijk voor het voorkomen van voetblessures zoals lekke banden, verstuikingen, beknelling en vallen, met name versies met stalen doppen. Om voetletsel te voorkomen, is het raadzaam om laarzen met stalen dop of andere soorten schoeisel te dragen waarmee u hetzelfde beschermingsniveau krijgt. Met dergelijk schoeisel kunt u onder meer voorkomen dat u uitglijdt bij het verplaatsen in het werkgebied en dat u per ongeluk lek raakt. Het is belangrijk om schoenen te dragen die niet alleen een hoog beschermingsniveau bieden, maar ook een paar waarin u zich prettig voelt. Veiligheidslaarzen winkel geeft de voet dus een extra beschermende, stevige laag.

 

Ademhalingsbescherming – in sommige industrieën is er sprake van puin, stof, deeltjes, gassen en andere zaken die schadelijk kunnen zijn voor het ademhalingssysteem. Daarom is het in deze situaties belangrijk om de neus en mond te bedekken.

 

Handschoenen – de handen zijn gevoelige delen van het lichaam en het meest gebruikte deel van het lichaam tijdens het werk. Handbescherming is essentieel om brandwonden of spatten van schadelijke stoffen te voorkomen.

 

Ogen en oren – uw zintuigen zijn waarschijnlijk de meest delicate, gevoelige delen van het lichaam en hebben daarom bescherming nodig met een veiligheidsbril en ruisonderdrukkende hoofdtelefoons.

 

Hoofddeksels – helmen beschermen de tere schedel tegen vallend puin en mogelijke instorting van het gebouw. Andere hoofddeksels kunnen beanies zijn om het hoofd warm te houden, en signalisatie versies om de zichtbaarheid te vergroten.

Comments closed.