16. mei 2022 · Reacties uitgeschakeld voor Re-integratie tweede spoor · Categories: blog

Yes vakantie! Tijdens een heerlijke skidag in Oostenrijk met de familie maak je een val met het snowboard, je breekt je sleutelbeen en bent hierdoor minimaal 6 weken uit de running. Een ski-ongeval zit in een klein hoekje, maar daar gaat wel je fulltime baan in de bouw. En nu? Voor jou vervelend, maar voor jou baas des te meer. Jouw werkgever moet nu een passende oplossing zoeken, maar zal deze oplossing binnen het bedrijf zijn of moet er naar externe opties worden gekeken?

Verschil eerste en tweede spoor

Als je tijdelijk of voor een langere tijd ziek bent, zijn er twee mogelijkheden namelijk het re-integreren binnen je eigen bedrijf of bij een andere werkgever. Echter kan het binnen je eigen bedrijf niet altijd, doordat er misschien wel veel lichamelijke inspanning wordt gevraagd wat niet altijd mogelijk is. Wanneer er geen andere mogelijkheden zijn om jou als werknemer binnen je eigen bedrijf te terug te laten komen, wordt er gezocht naar mogelijkheden bij een ander bedrijf. Re-integratie bij een andere werkgever wordt het ‘tweede spoor’ genoemd. De werknemer zoekt hierin passend werk, afhankelijk van de fysieke en mentale capaciteiten van de werknemer, het opleidingsniveau en zijn werkervaring.

Hoe gaat dit in praktijk?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; het inzetten van een 2e spoortraject is een wettelijke verplichting voor de werkgever van het bedrijf waar jij werkzaam bent. Je kan er dus niet aan ontkomen. Het begint allemaal vanaf de achtste ziekteweek. Voor de werkgever is het niet gemakkelijk om een zieke werknemer te herplaatsen dus wordt hiervoor vaak een extern bureau ingeschakeld. Vooral in kleinere organisaties is het vaak moeilijk om ander passend werk te vinden voor de zieke werknemer.

Conflicten binnen re-integratie

Door het inzetten van re-integratie tweede spoor kunnen er conflicten ontstaan op de werkvloer. Het is wel van belang om dit tijdig op te lossen. Mocht hier niet goed over gecommuniceerd worden, dan zal dit een enorme impact hebben op zowel de werknemer als de werkgever. Je bent teleurgesteld want er is een kans dat je je baan dreigt te verliezen door het tweede spoor. Deze teleurstelling wordt vaak ondervonden door te weinig communicatie en dus extra reden om dit op tijd uit te spreken met je werkgever. Mocht je er met jouw werkgever niet uitkomen, dan is er ook altijd een mogelijkheid om advies te vragen bij het Juridisch Loket. Dit loket kunt u in elke gemeente vinden.

Comments closed.