Als je voor een lange tijd afwezig bent geweest uit de maatschappij of gestopt bent met een baan, kan het lastig zijn om hier vol vertrouwen in terug te keren. Dingen zijn veranderd en misschien heb je deze veranderingen niet meegemaakt, waardoor je niet weet waar je aan toe bent. Er zijn verschillende redenen waarom afwezigheid kan gebeuren. Misschien ben je langdurig ziek geweest, heb je een lichamelijke of geestelijke beperking, of ben je in aanraking gekomen met justitie.
Participatiewet
Sinds januari 2015 geldt er in Nederland een participatiewet. Dit houdt in dat gemeentes helpen met het ondersteunen van, meestal jongeren, die niet 100% arbeidsongeschikt zijn verklaard en wat extra hulp nodig hebben bij het participeren in de maatschappij. Jongeren die dus nog een arbeidsvermogen hebben, hebben door deze nieuwe wet geen recht meer op een Wajong uitkering. Met dit nieuwe vooruitzicht, heeft dit ook invloed op jongeren in het speciaal onderwijs en hun oriëntatie naar de toekomst. De gemeenten bepalen zelf op welke manier ze hulp bieden. Dit kan op verschillende manieren:
– Het aanpassen van de werkplek
– Jobcoaching
– Loonkostensubsidie
– Beschut werk
– Dagbesteding
– Vrijwilligerswerk
Niet alleen voor de jongeren zelf is het god om mee te werken in de maatschappij, maar uiteindelijk zal het ook financieel gezien voor Nederland goed zijn, omdat er op deze manier minder geld uitgekeerd hoeft te worden wanneer de re-integratie effectief is.
Re-integratie werk
Het terugkeren naar een werkplek of loopbaan kan erg lastig en vervelend zijn. Niet alleen de gemeente kan je helpen om terug te keren. Er zijn ook een hoop bureaus die veel kennis en ervaring hebben op het gebied van re-integratie. Je krijgt dan een vaste begeleider die eerst samen met jou de situatie bekijkt zoals hij nu is en waar je uiteindelijk naar toe wilt. Misschien wil je niet terug naar een oude baan, maar een hele nieuwe start maken. In dat geval kun je samen met jouw coach ook kijken naar hoe je het beste kunt solliciteren. Naar onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder jongeren deel uitmaken van een re-integratieproces. Dit komt waarschijnlijk door de hogere eisen die door het UWV worden gesteld, voordat er een uitkering wordt gegeven. Echter tellen deze cijfers slechts tot eind 2012 en zal dit percentage hoogstwaarschijnlijk onder jongeren nog meer gaan dalen, nu de participatiewet geldig is.
Re-integratie maatschappij
Een andere vorm van re-integratie is niet per se naar een baan, maar in de maatschappij. Deze vorm van re-integratie komt echter alleen bij gedetineerden voor. Zij kunnen meedoen aan een penitentiair programma. Hierbij zitten ze het laatste deel van de celstraf uit buiten de inrichting. Hier wordt uiteraard wel op gecontroleerd en zijn ze verplicht aan activiteiten zoals behandeling van een verslaving of psychische stoornis. De overheid wil helpen met een goede terugkeer en zorgt dan ook dat de meeste gemeenten een coördinatiepunt hebben om ex-gedetineerden helpt met o.a. het aanvragen van identiteitspapieren, onderdak, inkomen en zorg.