31. mei 2021 · Reacties uitgeschakeld voor Re-integratie op de werkplek · Categories: blog

Personeel dat moet re-integreren op de werkplek hebben tijd en aanpassing nodig om weer volledig aan het werk te kunnen gaan. De begeleiding en aanpassing van werkomstandigheden krijgen hiermee meer aandacht naar het personeel toe.

Oorzaak

Er zijn diverse oorzaken waardoor personeel uitvalt door ziekte, zij het door fysieke of psychische aandoeningen. Het is nooit leuk voor iemand om door ziekte niet meer te kunnen werken. Dit geldt ook voor de werkgever die iemand tijdelijk verliest als kracht op de werkvloer. De oorzaken zijn zeer divers maar kennen allemaal bijna dezelfde problematische kenmerken:

  • uithoudingsvermogen
  • concentratie
  • vermoeidheid

Fysieke aandoeningen

Die komen niet per se alleen door fysiek letsel waardoor iemand niet meer kan werken, maar ook de behandeling voor een ziekte, ook dit kan gezien worden als fysieke problemen wanneer iemand bijvoorbeeld geopereerd moet worden en daardoor wel fysiek moet aansterken.

Psychische problemen

Deze hebben vooral een mentale aanslag op de arbeidsgeschiktheid van mensen. Hierdoor kunnen zij minder geconcentreerd werken en heeft de psychische intensiteit gevolgen voor het fysieke zoals bijvoorbeeld uithoudingsvermogen en vermoeidheid.

Werkomgeving

De re-integratie die mensen na verloop van tijd moeten maken is om langzaam weer aan het werk te gaan en zien hoe snel men weer aan kan sterken. Het heeft geen zin om iemand direct weer volledig aan het werk te zetten omdat dit gevolgen heeft voor het herstel van de persoon. Ook een werkgever mag dit proces niet overhaasten omdat de verantwoordelijkheid ook bij de werkgever ligt.

Aangepaste werktijden

Eerst zal de persoon een paar uurtjes per dag met tussendoor een dag rusten totdat dit opgebouwd kan worden met meer uren en meer werkdagen tot de persoon volledig hersteld is.

Aangepaste werkomgeving

Mensen die normaal gesproken fysiek werk uitvoeren kunnen zolang er hersteld moet worden ander of lichter werk aangeboden krijgen binnen het bedrijf om de last zo laag mogelijk te houden.

Mensen die een zodanige herstel nodig hebben maar wel moeten integreren kunnen ook met fysieke middelen ondersteund worden in het werkproces tijdens de re-integratie. Aangepaste bureaus of stoelen op kantoor kunnen bijvoorbeeld helpen de ergonomie te verbeteren.

Resultaat

Als doel heeft re-integratie natuurlijk het volledig herstel van de werknemer, maar tegelijk ook het werk herstellend vermogen van de werknemer is belangrijk. Hierdoor is een goede plan van aanpak nodig bij de re-integratie op de werkvloer.

Vaak hebben werkgevers contact met een arbo-arts die als bemiddelaar kan dienen in het volgen van de re-integratie. Deze persoon maakt dan ook de afspraken over de re-integratie met de werknemer en monitort de voortgang met tussen evaluaties met de werkgever en werknemer.

Het re-integratietraject kan maanden in beslag nemen en daarom is het goed voor de werknemer te weten wat diens rechten en plichten zijn. Maar met een goede plan van aanpak kunnen de problemen duidelijk worden opgelost en wordt het re-integratietraject een proces van herstel en niet een proces van moeten werken.

Comments closed.