05. juli 2021 · Reacties uitgeschakeld voor Laksheid en onervarenheid grootste oorzaak van letsel op de werkvloer · Categories: blog · Tags: , ,

 

Werknemers in de bouw en de technische sector worden in de loop der jaren steeds lakser als het gaat om het dragen van de werkkleding op de werkvloer. Oordoppen worden bij korte snelle klussen afgelaten en handschoenen kunnen al snel wel in de klusbus blijven liggen. Zeker naarmate de routine in een bedrijf toeneemt zocht ik ook voor een toename in de laksheid waarmee er met de veiligheid wordt omgesprongen.

Onlangs werd dit nog eens pijnlijk duidelijk in een nieuwsbericht  van de NOS. Hierin werd tevens vermeldt dat de veiligheid ook nog een ander factor kent die de veiligheid sterk beïnvloed wordt door de grote toename van zzp’ers en verschillende aannemers op een klus. Op de werk of bouwplaats ontstaan er dan vele verschillende werkmethodes en neemt de onervarenheid sterk toe. Een factor waar weinig invloed op uit te oefenen is. Laten we ons nu dan ook even richten op het onderdeel waar we wel veel aan kunnen doen op de werkplaats: de werkkleding. We geven je paar goede tips om letsel tot het minimum te beperken.

Tip 1: Draag lichamelijke bescherming

Draag ten alle tijden oorkleppen, kniebeschermers en handschoenen om de vitale delen van het lichaam goed te beschermen. Je koopt er niks voor om door laksheid later met de problemen te zitten. Want heb je er al eens over nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn. Als je nog een jong en vitaal lichaam hebt lijkt er niet snel wat aan de hand. Maar op latere leeftijd zou het je een slechte rug, versleten knieën of een suis in je oren kunnen opleveren. Ongemakken waar je echt niet op zit te wachten, geloof ons maar. Dus ook als je snel even iets wilt doen, vergeet dan niet even de beschermende elementen aan te doen.

Tip 2: Zorg voor een goede werkhouding

Beschermende werkschoenen zijn een must voor mensen die actief in de bouw en de technische sector. Niet alleen zorgen ze voor bescherming van de voeten voor vallende voorwerpen maar ook zorgen ze voor een goede werkhouding. Tenminste als de goede werkschoen worden gekozen. Ze mogen namelijk niet te krap zitten maar de voeten mogen ook weer niet schuiven want dat kan blaren opleveren. Maar ook voor zweetvoeten. Draag voor het voorkomen van zweet  ook goede werksokken en let hierbij voor welke temperatuur ze geschikt zijn. Het label die je aantreft bij de sok kan je hier meer over vertellen. De garen van de sok kunnen daarnaast ook nog speciale eigenschappen hebben zoals antibacteriële garen e.d. Deze antibacteriële garen zorgen ervoor dat schimmels minder snel de kans hebben om zich te kunnen nestelen tussen de tenen

Tip 3: Loop de werkomgeving na op veiligheid

Zorg voor een veilige toegang  tot alle werkplekken, houd de omgeving netjes en van vrij van gevaarlijk obstakels. Ruim afval en gereedschap regelmatig op en sla stabiele opslag van alle materialen. Controleer regelmatig de veiligheid van al het gereedschap en of alle beveiligingen op dit gereedschap nog goed werken. Bekijk ook of er geen kabels beschadigd zijn. Verwijder dus geen kapjes en andere  veiligheidsfuncties om even snel een taak uit te kunnen voeren. Het is de onveilige situatie niet waard! Gebruik ook geen gevaarlijke stoffen en als je dit wel doet zorg er dan wel voor dat je een mondkapje draagt of een zuurstofmasker.

Tot slot…

Bekijk ook de voorschriften van de ARBO dienst nog eens goed. Zei bieden ook veel richtlijnen aan om ervoor te zorgen dat je een lang en plezierige arbeidsperiode kan hebben.

 

Comments closed.